Random acts of kindness
Misschien is het hulp bieden aan anderen het laatste waar je aan denkt wanneer je je zelf diep ellendig voelt vanwege je scheiding.
Je hebt zelf hulp nodig en hebt nu geen tijd en energie over om aan anderen te geven.
Toch zou ik je willen aanraden om “voor je eigen bestwil” eens iets zo maar voor iemand ander te doen.
Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mensen die regelmatig iemand anders een helpende hand toestaken, onder andere, minder last hadden van depressies.
Met name vrouwen zijn er goed in om meer te geven dan te nemen. Wanneer jij ook iemand bent die graag anderen helpt, helpt dat jou weer om gelukkiger te worden.
Uit een Fins-Nederlands onderzoek is gebleken dat vrouwen die meer emotionele steun geven aan anderen dan dat zij zelf ontvangen gezonder zijn dan degenen die meer ontvangen dan geven.
Van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek werd gemeten hoeveel dagen zij ziek waren. De vrouwen die meer emotionele steun gaven dan namen, waren 50% minder vaak
ziek dan degenen die meer steun ontvingen dan dat zij gaven.
De onderzoekers denken dat dit komt omdat vrouwen in hun traditionele rol als verzorgers meer zelfvertrouwen ontleenden aan het feit dat zij voldeden aan dit traditionele rolmodel.
Volgens onderzoeker Abraham Buunk is het verlenen van zorg aan familie en vrienden een belangrijk onderdeel van de identiteit van vrouwen.
Het verhoogde zelfvertrouwen heeft op zijn beurt weer een positief effect op de gezondheid, omdat dit ervoor zorgt dat de hypofyse de afgifte van het hormoon oxytocine beter reguleert.
Met meer oxytocine wordt het niveau van het stress hormoon cortisol verlaagd.
Ook andere onderzoekers melden dat geven gelukkiger maakt dan nemen. Of dat nu is het helpen van je buurman, het doen van vrijwilligers werk of geld doneren voor een goed doel,
naast dat het een ander helpt, helpt het zeker ook jou. Er wordt gesproken van de zogenaamde 'helpers high', deze high zou je zelfs meer goed doen dan stoppen met roken of bewegen.
Volgens onderzoeker Elizabeth Dunn rapporteren mensen die geld weggeven zich gelukkiger dan diegenen die geld voor zichzelf besteden.
Er is een beweging gaande die RAOK (random acts of kindness, willekeurige goede daden) stimuleert. Je kunt bijvoorbeeld:
- iemand zomaar eens een leuk kaartje sturen
- vriendelijk lachen naar de mensen waarmee je in de lift staat
- de parkeermeter voor iemand die je niet kent bijvullen
- in de file iemand de ruimte geven om rustig in te kunnen voegen
- een omgevallen fiets oprapen
- zomaar iemand voorlaten gaan in de rij bij de kassa
- de buschauffeur een vriendelijk goedemorgen wensen
- wat vuil op rapen van de straat en het in de prullenbak gooien
- een interessant boek in de trein laten liggen zodat iemand het kan lezen
Om maar een paar voorbeelden te noemen. Je doet het voor een ander, maar eigenlijk help je jezelf er nog het meeste mee.
Jij houdt er een goed gevoel aan over, je zelfvertrouwen stijgt en je voelt je een beter mens.
In dit filmpje hieronder staan nog een aantal uitspraken over vriendelijkheid.
Random acts of kindness (klik hier)
Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.
Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.
Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.
Lees verder
Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding.
Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.
Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie.
En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.
Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.